NAROČILA PREJETA DO 11. URE BODO DOSTAVLJENA V 1 DELOVNEM DNEVU. Informacije
HITRA DOSTAVA DO NOČI ČAROVNIC ZAGOTOVLJENA! Nakupovati

Kdaj je noč čarovnic? Datum in tradicija praznovanja v Sloveniji in po svetu.

halloween
 
Kdaj je noč čarovnic? Čeprav noč čarovnic v Sloveniji nima dolge tradicije, je ta praznik v zadnjih letih osvojil srca številnih ljudi, zlasti otrok in mladih. Je to večer kdaj se lahko sprostimo, popustimo domišljiji prosto pot pri ustvarjanju kostumov in se prepustimo zabavi. Ulice mest se napolnijo s strašljivim kreacijami, hiše so okrašene z bučami in temnimi dekoracijami in na vsakem koraku potekajo zabave.
V naslednjih vrsticah vam ne bomo odkrili le datuma, kdaj praznujemo noč čarovnic. Predstavimo vam tudi nekaj odličnih nasvetov, kako se pripraviti za ta praznik. Saj smo strokovnjaki za prirejanje zabav!
 
Kdaj je noč čarovnic – kdaj se v Sloveniji praznuje noč čarovnic?
 
Noč čarovnic prazujemo vsako leto 31. oktobra. V Sloveniji noč čarovnic ni tradicionalni praznik, vendar je v zadnjih letih vedno bolj priljubljen, še zlasti med mlajšimi generacijami. Ljudje se oblačijo v kostume, prirejajo tematske zabave in otroci občasno hodijo od vrat do vrat za sladkarije, zelo podobno kot v državah, kjer se govori angleško. Vendar je ta praznik, bolj komercionalna zadeva in se ne ujema s tradicionalnimi običaji, ki so povezani z danom spomina na mrtvih, ki pade na 1.novembra.

Kdaj praznujejo v Ameriki noč čarovnic?
 
Noč čarovnic v Ameriki praznujejo 31. oktobra vsako leto, prav tako kot v državah, ki so sprejele ta praznik. Ta dan je v ZDA zelo priljubljen in ljudje se oblačijo v kostume, okrasijo svoje hiše in otroci hodijo od doma do doma z tradicionalnim „ Trick or Treat“ (Prevara ali poslastica).

Stari Slovani so se zgledovali po starodavni mitološki ideji Keltov in se varovali s svetlobo, ki so jo nosili svetlonosci. Pozneje so se luči prenesle v buče, saj so za ta namen bolj primerne. Buče na našem ozemlju so izrezovali že naši predniki. Imenovali so jih blodnjaki ali lampijončki. To je bil star običaj, ki se je imenoval „iskanje svetlobe“. Ko so se ljudje vračali z obiska grobov svojih bližnjih, so imeli te buče lepo izrezljane in noter so bile vstavljene sveče, s katerimi so si osvetlili pot iz pokopališča.
 
dyne

Sčasoma se je noč čarovnic, še zlasti v Ameriki spremenila v sodobno praznovanje, ki vključuje kostume, dekoracije, zabavo in koledo. Noč čarovnic se v Sloveniji praznuje predvsem zaradi tega, ker imamo radi zabavo! Čeprav ne gre za tradicionalni slovenski praznik, vedno več ljudi, zlasti otrok in mladih uživa v igrivem vzdušju tega magičnega dne. Privlači jih možnost obleciti kreativne kostume, okrasiti buče in se udeleževati strašljivih zabav.
Zabava v kombinaciji z dejavnostmi za noč čarovnic, strašljivim pripovedovanjem zgodb in tematskimi dogodki ljudem ponuja priložnost, da se sprostijo in zabavajo v jesenskem času. Noč čarovnic tako postaja v Sloveniji priljubljen način preživljanja časa s prijatelji in družino.
 
Zabava za noč čarovnic v slogu: Naši nasveti
 
Že veste, koliko časa ostaja do noči čarovnic. Zdaj je pravi čas, da se pripravite na veliko zabavo!

Tukaj je nekaj zabavnih in enostavnih nasvetov, kako se pripraviti na ta strašljiv praznik.
Ustvarite strašljivo dekoracijo. Spremenite svoj dom v strašljivi grad! Poskusite obesiti umetne pajčevine, izrezljati buče s strašljivimi obrazi in prižgati sveče ali svetilke, da ustvarite skrivnostno vzdušje.
Netopirji, pajčevine, lobanje ali črni baloni - to vse spada med dekoracije za noč čarovnic.
 
halloween dekor

Oblecite se v izvirni kostum za noč čarovnic


Pustite domišljiji prosto pot! Kombinirajte na primer stara oblačila in ličila za edinstven videz. Kaj če bi bili nekaj povsem drugačnega? Na noč čarovnic imate edinstveno priložnost, da se spremenite v kogar koli ali kar koli, kar si lahko zamislite! Lahko ste pirat, superjunak, kot je Spiderman, čarovnik, zombi, duh ali na primer tudi kentaver.

Kostumi za noč čarovnic vam omogočajo, da se prepustite domišljiji in se za en večer spremenite v drugo identiteto. Zelo priljubljeni so postali tudi kostumi za pare , kadar se dve osebi oblečeta v medsebojno povezana oblačila, na primer Bonnie in Clyde ali Batman in Robin. Celo hišni ljubljenčki, zlasti psi, se lahko pridružijo in postanejo del zabave - preoblecite jih v malega leva ali superjunaka in zabavajte okolico!
 
kostym halloween

Načrtujte zabavo za noč čarovnic

Povabite prijatelje na strašljivo noč z igricami, kot so lov na jabolka v skledi, tekmovanje za najboljši kostum ali tematski filmi. Pripravite priboljške za noč čarovnic, kot so čokoladni pajki ali „krvavi“ mafini.
Ne pozabite na grozljive zgodbe. Izvlecite stare legende ali si izmislite svoje strašljive zgodbe, ki jih boste pripovedovali ob svečah. Nič ne ustvari boljšega vzdušja kot kapljica skrivnosti in napetosti!

S temi nasveti bo vaša noč čarovnic polna zabave, strašljivega vzdušja in nepozabnih trenutkov! 🎃👻